избор на пелети

Как да направим правилния избор на пелети, когато на пазара се предлагат все повече и по-голямо разнообразие от марки, видове и качество на пелети? На пазара има голямо разнообразие от такива, които се продават в прозрачни чували, до такива търговци и производители, които всяка година си сменят дизайна на чувала. Тъй като всеки търговец или производител обещава, че неговите пелети са правилния избор, точно тук сме се опитали да ви дадем няколко прости правила, които да спазвате, когато избирате пелети.

 Правило 1 за избор на пелети: Определете качеството с миризма

Качеството на пелетите се осигурява от техния качествен състав, т.е. качествена дървесина без примеси. Качествените пелети са от чисто дърво, без замърсявания, като например кора. Но как да разпознаете добрия състав? Цветът не е гаранция за качество. Това зависи от дървесината, използвана за производството й, така че не можете да разчитате на нея като сигурен критерий.

Качествените пелети трябва да имат лека и нежна миризма. Освен това те трябва да имат миризмата на дървесината, от която идват. Ако усещате други миризми, това означава, че пелетите са били съхранявани за дълго време и са абсорбирали влагата и миризмата от помещението, в което са били съхранявани.

Правило 2: Какво е значението на цвета все пак при избора на пелети?

Вече сме говорили много на тази тема. По принцип цветът на пелетите зависи от вида на дървесината, използвана при производството им. Техният цвят може да идентифицира суровината, използвана за производството им, начина, по който те са били гранулирани и как се съхраняват. Но по отношение на качеството, не разчитайте на цвят. Съществува обаче основно правило: ако цветът на пелетите е сивкав, не ги купувате. Сивият цвят на пелетите означава, че те са били на влажно място за дълго време и са абсорбирали влагата, което е признак за ниско качество. За да има добро изгаряне, пелетите трябва да бъдат сухи. Едно от основните предимства на това гориво е много ниската влажност. Освен влагата в сивите пелети, вероятно има и плесен.

Правило 3: Качествените пелети имат гладка повърхност

Пелетите се произвеждат от пресовано дърво. Това означава, че повърхността им трябва да бъде гладка. Ако на повърхността им няма пукнатини или издатини, това означава, че те са с добро качество и ще изгарят ефективно. Тук обаче моментът е много тънък и отново зависи от суровината от която са изработени пелетите. Например пелети направени от отпадъчна дървесина – предимно трици с много малка фракция (почти като прах) ще има вид на пеле, който е изключително гладък, сбит и лъскав. Тази сбитост обаче прави много трудно горенето, тъй като между отделните частици не може да проникне достатъчно кислород за добро горене.

Защо пелети RED MAGIC се превърнаха в любимите пелети на София? 

Правило 4: Пелетите не трябва да имат прах

Както е посочено в предишното правило, компресията осигурява твърдото състояние на пелетите. Когато пелетите се смесват с прах, това означава нискокачествени суровини и лоша компресия. Прахът също се натрупва в пелетите, когато се съхраняват, без да се пакетират. Това разбира се е трудно да се установи от крайния клиент и единствения начин, който все пак може да ви предпази е да обърнете чувала и да видите количеството на прах от обратната страна на чувала. Ако има много прах, то това е сигурен признак, че има някакъв проблем.

Правило 5: Пелетите не трябва да бъдат крехки

Крехкостта на пелетите отново е свързана с качеството на използваната суровина. Пелетите трябва да са механично издръжливи и да не са лесно чупливи. Повърхността им трябва да бъде полирана и когато се опитваме да ги счупим ръчно, парченцата да не остават много назъбени.

Правило 6 за избор на пелети: Проверете как пелетите се разтварят във водата

Има и друг начин за проверка на качеството на пелетите, преди да ги закупите. Това е методът за разглобяването им във вода. Пелетите винаги се потапят във вода. Налейте няколко пелети в съд с вода или чаша и забележете колко дълго ще потънат. Те трябва незабавно да потънат, а не да мехурят и да не плуват по повърхността на стъклото. След няколко минути пелетите ще започнат да се надуват и губят първоначалната си форма. Въпреки това, ако това не се постигне, е много вероятно при производството да е използван химикал за слепване на пелетите. При производството на качествени дървесни пелети се постига слепване с лигнин, който се съдържа в самата дървесина. Използването на химическо лепило намалява тяхното качество.

Правило 7: Обърнете внимание на диаметъра

Според международните стандарти диаметърът на пелетите е 6 или 8 мм с най-популярната 6мм. Ефективността на горенето зависи от диаметъра на пелетите. Пелетни горелки (печки – котли – горелки – камини) са предназначени за изгаряне на стандартни пелети. Ако използваното гориво няма нормален диаметър, това може да причини проблеми. На всяко устройство за производство на пелети се посочва необходимия диаметър на пелетите, които ще се използват в него.

Обобщение за това как да направим качествен избор на пелети

Пелетите RED MAGIC на Vesta остават единствените пелети, които се предлагат на пазара в България със 100% гаранция за качество от производителя. Това означава, че ако си купите пелети през лятото и започнете да ги използвате на есен има проблеми (Обикновено шлака, не могат да се запалят, остава много боклук) производителя ще ви възстанови парите и ще си вземе обратно количеството пелети, което не сте изразходвали.