При това разнообразие на пелети и различни цени на пазара е нормално да се запитаме каква е реалната цена на пелети през 2016 година? На българския пазар се предлагат основно дървесни пелети и такива от слънчогледови шлюпки. Цените на дървесните пелети варират от 280 лв. до 370 лв. без ДДС за пелети клас А1 (Най-качествените пелети) до 250 лв. – 270 лв. за пелети от слънчоглед.

Как се образува цената на пелетите?

Качеството на пелетите

Първият фактор от формирането на цената е качеството на пелета. Това зависи от вида на входяща суровина. Тя може да бъде чиста/обла дървесина, отпадъци от преработвателната промишленост, земеделска биомаса като слама, слънчогледови шлюпки и др.

Качествени пелети

Разликата между качествени и некачествени пелети

VESTA препоръчва: Не се залъгвайте само и единствено по цената. Няма как качествените пелети да струват по-малко от 330 лв. на тон. Когато в пелетите се влага само качествени материали, без капаци и остатъци, то това е най-добрата цена, която може да намерите за пелети клас А1.

Опаковката на пелетите

Втория фактор е опаковката. Най-често пелетите се опаковат в полиетиленови чували по 15 кг., след което се подреждат на палети. Самите палети се стречират с фолио – по този начин транспорта е по-безопасен. В крайната цена на пелетите винаги е включена и цената на чувалите, палета и стреч фолиото – обикновено около 20 лв. от цената за тон пелети.

Транспорт и доставка на пелетите

На трето място  е логистиката или как се организира доставката на пелети от фабриката, където се произвеждат до крайния клиент. Обикновено тази цена варира от порядъка на 25-30 лв. на тон пелети. Тук е много важно да се спомене, че колкото по-близо се намирате до съответната фабрика, толкова по-нисък е този разход. Има дистрибутори, които предлагат безплатна доставка, но това е маркетингов трик, защото цената на доставка на пелети е калкулирана в крайната сума, която заплащате за тон пелети.

Цена на пелети според време на доставка?

За крайният клиент може да изглежда странно но в зависимост от това, кога заявите доставка на пелети, варира и тяхната цена. Производителите на пелети дават по-ниска цена през лятото, защото разходите за производство на пелети са малко по-ниски. За летен сезон се смята времето от началото на месец Май до края на месец Август, а за зимен сезон (когато цената е по-висока) се смята началото на месец Септември до края на месец Април.

Vesta препоръчва: Планирайте покупката на Вашите пелети през летния сезон – тогава цената ще бъде много по-изгодна за вас.

Цени на пелети през 2016 от Vesta

През 2016 Vesta предлага едни от най-конкурентните цени за пелети клас А1 (Най-високото качество на пелети). Цените се определят спрямо количеството, което закупувате.

Цена на пелети до 1 тон – 360 лв. – тази цена е по-висока, но почти няма клиент, който поръчва толкова малко пелети. Тук идеята е ако желаете да направите тест с нашите пелети и искате да поръчате няколко чувала за да видите как нашите пелети се справят.

Цена на пелети до 4 тона – 349.99 лв. – това е конкурентна цена на пазара за този клас пелети. За сравнение в момента същия клас пелети се търгуват на пазара на цени около 365-370 лв.

Цена на пелети над 4 тона – 329.99 лв. – това е перфеткната оптимизация на цена спрямо качество. Сигурни сме, че няма как на пазара да намерите качествени пелети на тази цена. Причината в това е, че ние много добре знаем каква е себестойността на тон пелети, когато се влага качествена дървесина, без изрески и капаци. Vesta държи изключително много на качеството и това ще бъде последното нещо с което ще направим компромис.