Защо пелети клас А1, всъщност не са пелети клас А1? Истината за Сезон 2017

//Защо пелети клас А1, всъщност не са пелети клас А1? Истината за Сезон 2017

Защо пелети клас А1, всъщност не са пелети клас А1? Истината за Сезон 2017

Защо си купих пелети клас А1, с надписи по чувала А1 или А+, а ми създават проблеми? Защо ми показаха сертификат, а пелетите правят шлака… Дори пишеше, че пелетите са клас А++.

Сега ще разбием едни от най-големите митове, които голяма част от търговци и производители на пелети не искат да знаеш.

пелети клас а1

Няма пелети Клас А1 +

На първо място няма такова нещо като клас А1+, А++ или А+++.  В Европейския съюз, нормата за качествени пелети се определя единствено с европейски стандарт (EN 14961-2). Съгласно този стандарт се предвиждат еднакви правила в Европа за дървесни пелети, както и  конкретни изисквания към тях. Например – дължина, диаметър, съдържание на пепел, съдържание на влага и др. Ако искате да научите повече, просто натиснете тук.

Истината за сертифицирането на пелети в България

Почти всеки ден ни се обаждат хора и ни питат – Вашите пелети клас А1 ли са? Защо цената е малко по-скъпа. Намерих едни пелети, които даже са клас А1++ а са с 50 лв. по-евтини.  Ето тук идва и най-голямата заблуда у потребителя. Пелети Клас А1 от VestaВ България няма, не съществува и не се извършва контрол при производителите на пелети. Ама как така? Нали ми показват сертификат и на торбичките има показатели? Е да ама не. Сега ще ви разкажа как се взима този сертификат.
На първо място в България има две акредитирани лаборатории, където се правят проби за качеството на пелети, съгласно Европейски стандарт EN 14961-2. Точно така, това са проби на мостри, които производителя занася в лабораторията за изпитание, заплаща такса и получава така нареченият сертификат. Практически това означава, че всеки един от вас може да вземе дадени пелети, да ги сложи в един плик, да отиде до съответната лаборатория и да вземе сертификат за качеството на пробата, която е занесъл.

Това обаче по никакъв начин не гарантира качеството за крайния потребител, защото нито една от двете лаборатории (То не е и тяхна работа) следи за това, дали качеството в процеса на производство на пелети се спазва. Все още в България няма организация, която да осъществява този контрол. Това дава възможност на всеки, който продава пелети да занесе в една от двете лаборатории наистина качествени пелети, които е закупил от някъде, да получи сертификат и в последствие да показва този сертификат на нищо неподозиращите клиенти.

Как тогава мога да разбера дали пелетите, които ще си купя ще са качествени?

Както вече сме писали, нито цвета, нито големината (Разбирайте дължината на пелетите) имат такова значение за качествтото. За нас единствените варианти да бъдеш 100% сигурен, че пелетите, които купуваш са наистина качествени  са два:

 1. Направете тест – купете малко количество (3 или 5 чувала) пелети и пробвайте как пелетите ще се държат. Ще образуват ли шлака (Тоест дали имат кора), успяват ли да вдигнат температура (калорични ли са) и т.н.

Ако времето не позволява да направиш тест има един единствен вариант…

 1. Поискайте гаранция – да точно така. Поискайте производителя да Ви гарантира в случай на проблем с пелетите да Ви възстанови парите и да вземе пелетите обратно.

На този етап ние сме единствената фирма в България, която предлага това като опция. Мислим, че тази практика трябва да бъде следвана от всеки производител, който гарантира за качеството на своя продукт. До сега сме нямали нито един (Наистина нито един) недоволен клиент. Малко изключение правят два единични случая с пелетни камини, където проблемите идваха от настройките на уреда. В тези случаи се отзовахме лично при клиентите и им помогнахме да настроят фино своите горивни системи така, че проблемите да бъдат решени.

По този начин всички сертификати се обезмислят и доверието между производител и краен клиент е много високо.

Ако искаш да поръчаш едни от най-добрите пелети, които се предлагат на пазара, можеш да го направиш от тук.

Ако си търговец и искаш да продаваш едни от най-добрите пелети, които се произвеждат в България, можеш да прочетеш за нашите изисквания и условия тук.

Защо пелети клас А1, всъщност не са пелети клас А1? Истината за Сезон 2017
5 (100%) 27 votes
2017-01-03T22:49:10+00:00януари 3rd, 2017|7 коментара

7 коментара

 1. Димитър Димитров 06.01.2017 at 0:31 - Reply

  Разгеле(извинете ме за турцизма), някой да вземе ида напише каква е истината. Не само за пелетите е така. Почти всички продукти , произвеждани в България, се сертифицират по този начин. Включително и храните. Не ползвам пелети , но ако един ден реша да отоплявам жилището си с този вид гориво ще се обърна към вас. Приветствувам такова отношение към клиентите.

 2. Десислава Цветкова 30.05.2017 at 13:52 - Reply

  Здравейте,

  Моля, актуализирайте цените на пелетите за настоящата година. Тези от 2016 валидни ли са и в момента ?? Възможно ли е да ми изпратите ценова листа по мейл ? Благодаря.

  • pelleti7 30.05.2017 at 17:40 - Reply

   Здравейте Десислава,

   Цените са актуализирани. Ако сайта Ви зарежда стара информация бихте ли опитали да изчистите кеша на браузйра си или да опитате с друг? Актуалните цени на тон до края на месец Юни 2017 година са 369.99 лв./тон с безплатна доставка в рамките на гр. София. Също така може да прочетете и този интересен материал, като натиснете тук

   С Уважение,https://vestapellets.com/wp-admin/edit-comments.php#comments-form
   Ивайло Янков

 3. Елена 05.12.2017 at 17:53 - Reply

  Здравейте! Спедитор съм и транспортирам пелети от години за гръцкия пазар. Описали сте всичко едно към едно, за качеството на пелетите, за получаването на сертификата и други да не ги изреждам. Всичко което сте написали е самата истина, която е известна на само на тези, които работят с пелети.

  • pelleti7 08.12.2017 at 15:59 - Reply

   Здравейте,

   Благодаря за коментара. Дейността Ви единствено с транспорт или и търговия? Ако предлагате транспрот на пелети към гърция, може да се свържете с нас на [email protected]

 4. Костов 10.12.2017 at 12:56 - Reply

  Здравейте, Peleti7,

  Октомври месец попълних Ваша форма за поръчка на пелети – желани количество 3 1/2 тона, т.к както бяхте описали – сте нямали налични количества и чрез контактната форма сме щели да получим от Вас ОВ кога ще можете да изпълните поръчката…. Е вече преваля декември а от Вас ни вест ни кост. Интересното е, че и телефони не вдигахте, за това и останахме с впечатлението, че вече не работите….

  И Ви връщам ОВ тук, т.к като виждам, че сте активни. Естествено предполагам, че ще изтриете поста ми, но това е без значение. Тъжното е, че дори и да иска, дори и да Ви повярва крайния потребител, на така хубавите Ви думи, то той реално няма шанс да си закупи от Вас пелети…

  • pelleti7 23.03.2018 at 13:35 - Reply

   Здравейте г-н Костов,

   Въпреки, че дадаохме всичко от себе си и ние го закъсахме. Търсенето беше толкова голямо, че фабриката не успяваше да произведе, толкова колкото заявки имахме. В тази връзка написахме, че спираме приемането на поръчки. Това е и причината да не сме Ви изпращали уведомление. Ако все пак решите да пробвате нашите пелети през новия отоплителен сезон, ще може да го направите в началото на месец Април.

   Никога не бихме си позволили да изтрием коментар или пост с негативно мнение просто защото на нас не ни харесва. Не се заблуждаваме, че ще се харесаме на всички, но правим най-доброто, което ние можем!

Leave A Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Kaчествени дървесни пелети

Vesta предлага пелети на супер цени клас А1 – това са най-качествените пелети, които можете да намерите на пазара. Без шлака, с много ниско съдържание на пепел – това означава, че ще почиствате котела веднъж на 10 дена.

Доставка на пелети за София

Доставяме пелети в София, Пловдив и всички градове по заявка на клиента. Ако искате да изпробвате нашите пелети и да се уверите в тяхното качество, може да заявите малко количество - 1 чувал (15кг) и ние ще го изпратим с куриер. Работим със Speedy и Еконт.