Защо си купих пелети клас А1, с надписи по чувала А1 или А+, а ми създават проблеми? Защо ми показаха сертификат, а пелетите правят шлака… Дори пишеше, че пелетите са клас А++.

Сега ще разбием едни от най-големите митове, които голяма част от търговци и производители на пелети не искат да знаеш.

пелети клас а1

Няма пелети Клас А1 +

На първо място няма такова нещо като клас А1+, А++ или А+++.  В Европейския съюз, нормата за качествени пелети се определя единствено с европейски стандарт (EN 14961-2). Съгласно този стандарт се предвиждат еднакви правила в Европа за дървесни пелети, както и  конкретни изисквания към тях. Например – дължина, диаметър, съдържание на пепел, съдържание на влага и др. Ако искате да научите повече, просто натиснете тук.

Истината за сертифицирането на пелети в България

Почти всеки ден ни се обаждат хора и ни питат – Вашите пелети клас А1 ли са? Защо цената е малко по-скъпа. Намерих едни пелети, които даже са клас А1++ а са с 50 лв. по-евтини.  Ето тук идва и най-голямата заблуда у потребителя. Пелети Клас А1 от VestaВ България няма, не съществува и не се извършва контрол при производителите на пелети. Ама как така? Нали ми показват сертификат и на торбичките има показатели? Е да ама не. Сега ще ви разкажа как се взима този сертификат.
На първо място в България има две акредитирани лаборатории, където се правят проби за качеството на пелети, съгласно Европейски стандарт EN 14961-2. Точно така, това са проби на мостри, които производителя занася в лабораторията за изпитание, заплаща такса и получава така нареченият сертификат. Практически това означава, че всеки един от вас може да вземе дадени пелети, да ги сложи в един плик, да отиде до съответната лаборатория и да вземе сертификат за качеството на пробата, която е занесъл.

Това обаче по никакъв начин не гарантира качеството за крайния потребител, защото нито една от двете лаборатории (То не е и тяхна работа) следи за това, дали качеството в процеса на производство на пелети се спазва. Все още в България няма организация, която да осъществява този контрол. Това дава възможност на всеки, който продава пелети да занесе в една от двете лаборатории наистина качествени пелети, които е закупил от някъде, да получи сертификат и в последствие да показва този сертификат на нищо неподозиращите клиенти.

Как тогава мога да разбера дали пелетите, които ще си купя ще са качествени?

Както вече сме писали, нито цвета, нито големината (Разбирайте дължината на пелетите) имат такова значение за качествтото. За нас единствените варианти да бъдеш 100% сигурен, че пелетите, които купуваш са наистина качествени  са два:

  1. Направете тест – купете малко количество (3 или 5 чувала) пелети и пробвайте как пелетите ще се държат. Ще образуват ли шлака (Тоест дали имат кора), успяват ли да вдигнат температура (калорични ли са) и т.н.

Ако времето не позволява да направиш тест има един единствен вариант…

  1. Поискайте гаранция – да точно така. Поискайте производителя да Ви гарантира в случай на проблем с пелетите да Ви възстанови парите и да вземе пелетите обратно.

На този етап ние сме единствената фирма в България, която предлага това като опция. Мислим, че тази практика трябва да бъде следвана от всеки производител, който гарантира за качеството на своя продукт. До сега сме нямали нито един (Наистина нито един) недоволен клиент. Малко изключение правят два единични случая с пелетни камини, където проблемите идваха от настройките на уреда. В тези случаи се отзовахме лично при клиентите и им помогнахме да настроят фино своите горивни системи така, че проблемите да бъдат решени.

По този начин всички сертификати се обезмислят и доверието между производител и краен клиент е много високо.

Ако искаш да поръчаш едни от най-добрите пелети, които се предлагат на пазара, можеш да го направиш от тук.

Ако си търговец и искаш да продаваш едни от най-добрите пелети, които се произвеждат в България, можеш да прочетеш за нашите изисквания и условия тук.